marți, 4 iunie 2013

CALENDAR GEOGRAFIC 1: Luna Iunie

5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului

  Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie.
  Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite (UNEP).

8 Iunie – Ziua Oceanului Planetar

  Ziua Oceanul Planetar se sărbătorește din 8 iunie 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia, însă nu este încă recunoscută drept sărbătoare internațională de Națiunile Unite. La data declarării, erau definite patru obiective, reflectate prin proiectul propus pentru anul 2009: „Seas the day!” (trimitere la maxima „Trăiește-ți clipa”, tradusă în engleză ca „Seize the day”).
  Primul obiectiv este acela de a acționa în fiecare clipă, de a schimba perspectiva cetățenilor, încurajându-i să se gândească la ce semnifică marea pentru ei și la ce are ea de oferit oamenilor. Al doilea mare obiectiv este de a le oferi oamenilor șansa să învețe. Multe persoane nu-și dau seama de abundența de vietăți care trăiesc în apă și de consecințele pe care le au factorii antropogenici asupra lor. Un alt punct important este acela de a schimba stilul de viață al oamenilor și percepția acestora asupra mărilor ți oceanelor. Cel de-al patrulea obiectiv major este de a sărbători. Fie că oamenii locuiesc pe țărm sau nu, pot participa la orice eveniment care are scopul de a promova îngrijirea oceanelor.


17 Iunie – Ziua Combaterii Deșertificării și secetei

   Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a făcut un apel în 17 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei, către toate ţările, să asigure sursele de apă potabilă prin măsuri de conservare şi ameliorare a terenurilor uscate care sunt deja fragile din punct de vedere ecologic, putând fi astfel asigurată securitatea alimentară şi reducerea sărăciei extreme în aceste zone .
   Ban Ki Moon a precizat că tema acestui an aduce în atenţie riscurile globale produse de ariditate şi secetă. Secretarul general al ONU a mai subliniat că măsurile necesare trebuie adoptate de întreaga comunitate internaţională, solicitând totodată ţărilor să răspundă la apelul făcut la Summitul Rio+20, de adoptare de măsuri urgente pentru combaterea degradării terenurilor.


29 Iunie – Ziua Dunării

  În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), serbăm Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).  

Informații: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Wikipedia, romanian.cri.cn
Poze: presagalati.ro, horeavuscan.ro

Belcineanu Alexandru Ioan