Stema RMN (stat nerecunoscut) |
Transnistria, parte a Republicii Moldova, este privită la nivel internațional și de guvernul Republicii Moldova ca o regiune autonomă a Moldovei, denumită „Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului” (UATSN), dar în fapt și-a declarat independența sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol. Acest lucru a provocat declanșarea conflictului din Transnistria. Regiunea se află pe partea stângă a Nistrului, deoarece orientarea se face după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe hartă.
Statutul regiunii
Regiunea, autoproclamată Republica Moldovenească Nistreană, cu denumirea scurtă Transnistria, nu este recunoscută de niciun stat ONU, nici măcar de Rusia, principalul „sponsor” al statului, de altfel, falimentar.
Pentru o mai bună înțelegere a statutului regiunii, consultați Constituția Republicii Moldova.
Structura etnică
Harta regiunii |
Moldovenii/românii compun 32% din populația regiunii separatiste, rușii 30%, ucrainenii 28%, iar restul aprox. 10%. Astfel, românii/moldovenii reprezintă cea mai numeroasă națiune. Cu toate acestea, rusofonii (rușii și ucrainenii), împreună, depășesc 50%.
Simboluri naționale
Drapelul Transnistriei este alcătuit din roșu și verde, cu secera și ciocanul, simboluri ale comunismului. Stema este o versiune modificată a stemei fostei RSS Moldovenești, care a fost înlocuită de către guvernul recunoscut al Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991. Stema conține numele lung al statului în cele 3 limbi oficiale: rusă, ucraineană și română (cu litere chirilice, numită greșit limba moldovenească, invenție a structurii comuniste URSS).
Bancnota regiunii
Rubla transnistreană (plural: ruble) este unitatea monetară a auto-proclamatei Republici Moldovenești Transnistrene. Ea a fost pusă în circulație în august 1994 odată cu proclamarea independenței Republicii Transnistrene (nerecunoscută însă de nici un stat), ca o formă de separare economică de Republica Moldova. Rublele transnistrene sunt emise de către Banca Republicană Transnistreană, înființată la data de 22 decembrie 1992 prin decret al Consiliului Suprem al „Republicii Moldovenești Transnistrene”. Cursul valutar al bancnotei nerecunoscute pe plan internațional se poate găsi pe site-ul băncii. (Surse: o parte din informații, stemă, hartă și bancnotă: Wikipedia; o parte din informații: Belcineanu Alexandru Ioan)
Rubrica „Bancnota regiunii” a fost introdusă la sugestia Alexandrei Văduva, o cititoare fidelă a blogului nostru. În viitor se vor posta mai multe informații referitoare la bancnotele lumii. Pentru alte sugestii, contactați-mă.
Belcineanu Alexandru Ioan
Regiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului, deoarece orientarea se face după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe hartă.
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului deoarece in ciuda pozitie sale pe harta, orientarea se face dupa sensul de curgere al raului ceea ce poate produce confuzii.
RăspundețiȘtergereTransnistria se regaseste in mare parte pe malul stang a Nistrului.Aceasta localizare se datoreaza faptului ca orientarea se face dupa sensul de curgere raului,ci nu dupa aspectul pe harta.
RăspundețiȘtergereAndreea Dumitrescu
Regiunea se află pe partea stângă a Nistrului, deoarece orientarea se face după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe hartă .
RăspundețiȘtergereNicoleta Duduveica
Transnistria, parte a Republicii Moldova, se află pe partea stângă a Nistrului, deoarece orientarea se face după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe hartă.
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului, deoarece orientarea se face după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe hartă. Gae Andrada :)
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului deoarece orientarea u se face după aspectul pe hartă ,ci după sensul de curgere a râului . Popescu Roxana
RăspundețiȘtergereTransnistria se regaseste in mare parte pe malul stang a Nistrului.Aceasta localizare se datoreaza faptului ca orientarea se face dupa sensul de curgere raului,ci nu dupa aspectul pe harta.
RăspundețiȘtergereConstantin Andrei
Regiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului, deoarece orientarea se face după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe hartă.
RăspundețiȘtergereRegiunea se află pe partea stângă a Nistrului, deoarece orientarea se face după sensul de curgere a râului si nu după aspectul pe hartă . Nedelcu Andreea
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria,parte a Republicii Moldova se află pe partea stângă a Nistrului, orientarea facandu-se după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe harta
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului, orientarea facandu-se după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe harta
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului deoarece in ciuda pozitie sale pe harta, orientarea se face dupa sensul de curgere al raului ceea ce poate produce confuzii.
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului, orientarea facandu-se după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe harta. Butoescu Ioana
RăspundețiȘtergereRegiunea Transnistria se află pe partea stângă a Nistrului, orientarea facandu-se după sensul de curgere a râului, nu după aspectul pe hara
RăspundețiȘtergereUrmătorii elevi au răspuns corect și la timp: Seinea Anca, Bucur Mara, Dumitrescu Andreea, Duduveică Nicoleta, Vlăduț Ștefania, Gae Andrada, Popescu Roxana, Constantin Andrei, Nedelcu Andreea, Diaconeasa Claudiu, Anton Bogdab, Epîngeac Teodora, Butoescu Ioana și Vornicescu Roxana. Toți au fost recompensați cu o notă!
RăspundețiȘtergereCred ca ar fi interesant sa se mai adauge si cateva date istorice despre Transnistria(relatia cu Imperiul Rus, cu Principatele Romane inainte de Marea Unire). In ciuda faptului ca sustin unirea Moldovei cu Romania(ce-i drept, acum cred ca este prea devreme. Potrivi ar fi sa se realizeze in aproximativ 15-20 ani pentru a permite ambelor tari sa se dezvolte, sa functioneze mai bine dupa unire si sa fie un decalaj mai mic fata de celelalte tari europene), nu simt nimic fata de Transnistria, Bukovina fiind mai importanta pentru mine in ce priveste posibila unire si este si periculos sa se incerce asa ceva din cauza problemelor sociale care s-ar putea adauga la cele ale maghiarilor si romilor.
RăspundețiȘtergereT.Dragos-Petru, fost elev al C.N."Carol I".