luni, 10 martie 2014

Crimeea: Între Ucraina și Rusia

   Peninsula Crimeea (ucrainiană transliterată: Krimsîii pivstrivrusă transliterată: Kpîmschii poluoctrov) este peninsula din nordul Mării Negre, ce face parte din Ucraina. Crimeea este formată din Republica Autonomă Crimeea și Orașul Sevastopol (oraș cu statut special, la fel ca Kiev).

   Istoria regiunii
   Ca urmare a războiului Crimeei (1856-1859) o parte din populația tătară a emigrat în Dobrogea, Anatolia și alte regiuni ale Imperiului Otoman. Astfel, după ultimul recensământ, în România se află 24137 de tătari crimeeni.
   La 19 februarie 1954, Crimeea a fost transferată către RSS Ucraineană. După desființarea URSS, Crimeea a devenit parte din noul stat independent, Ucraina. Fiind o peninsulă, industria navală a crescut încet. Totodată, tătarii crimeeni s-au întors din exil și s-au restabilit în Crimeea.
   Pe 5 mai 1992 a fost creat propriul guvern al Republicii Crimeea, în următoarea zi fiind creată și constituția. Pe 19 mai Crimeea a acceptat să facă parte din Ucraina și a renunțat la un guvern propriu, dar comuniștii crimeeni au forțat guvernul de la Kiev să extindă statutul autonom al Crimeei.

Stema Republicii Autonome Crimeea
   Capitala regiunii: Sevastopol sau Simferopol?
   Sevastopol este cel mai mare oraș din peninsula Crimeea, cu peste 370 mii de locuitori și al doilea cel mai mare port din Ucraina, după Odesa. Al doilea cei mai mare oraș din peninsulă este Simferopol, cu peste 360 mii de locuitori. Cu toate acestea, Sevastopol nu face parte din Republica Autonomă Crimeea, fiind un oraș cu statut special. Astfel, Simferopol este capitala administrativă a Republicii Crimeea, republică ce nu se întinde pe toată peninsula Crimeea, peninsulă care are cel mai mare oraș numit Sevastopol.

   Situația internațională gravă din regiune
   La 23 februarie 2014, ca o formă de răspuns la Protestele din Ucraina care s-au soldat cu plecarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici, au avut loc proteste ale unor grupuri rusofone din Crimeea care se opun noilor schimbări politice de la Kiev și doresc alipirea Crimeei de Rusia. Acestora li se opun grupuri de ucrainieni și tătari crimeeni care sprijină protestele din Ucraina. (Surse: Stemă și steag fundal, informații: Wikipedia; hartă: picstopin.com; Colaj hartă: Belcineanu Alexandru Ioan)

Belcineanu Alexandru Ioan



14 comentarii:

  1. Crimeea a fost transferata la RSS Ucraineana la data de 19 februarie 1954

    RăspundețiȘtergere
  2. La 19 februarie 1954, Crimeea a fost transferată de la RSFS Rusă la RSS Ucraineană. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La 19 februarie 1954, Crimeea a fost transferată RSS Ucraineană

    RăspundețiȘtergere
  4. Crimeea a fost transferata de la RSFS Rusa la RSS Ucraineana la 19 februarie 1954.

    RăspundețiȘtergere
  5. Crimeea a fost transferata de la RSFS Rusa la RSS Ucraineana la 19 februarie 1954.Ristea Stefan

    RăspundețiȘtergere
  6. La 19 februarie 1954, Crimeea a fost transferată către RSS Ucraineană.

    RăspundețiȘtergere
  7. Crimeea a fost transferata de la RSFS Rusa la RSS Ucraineana la 19 februarie 1954.
    Socol Cristina

    RăspundețiȘtergere
  8. Diaconeasa Claudiu17 martie 2014 la 08:49

    Crimeea a fost transferată de la RSFS Rusa, la RSS Ucraineană, in data de 19 februarie 1954.

    RăspundețiȘtergere
  9. Placintescu Vlad17 martie 2014 la 08:51

    In data de 19 februarie 1954,Crimeea a fost transferata de la RSFS Rusa la RSS Ucraineana

    RăspundețiȘtergere
  10. La data de 19 februarie 1954 regiunea Crimeea a fost transferată de la RSFS Rusă la RSS Ucraineană.
    Andreea Dumitrescu

    RăspundețiȘtergere
  11. La 19 februarie 1954, Crimeea a fost transferată către RSS Ucraineană de la RSFS Rusa.
    Bianca Sorescu

    RăspundețiȘtergere
  12. La 19 februarie 1954 crimeea a fost transferata catre Rss UCraineana de la RSFS RUsia.Nedelcu Andreea

    RăspundețiȘtergere
  13. Următorii elevi au răspuns corect și la timp: Bucur Mara, Gae Andrada, Dumitru Maria, Văduva Alexandra, Ristea Ștefan, Vlad Anca, Socol Cristina, Diaconeasa Claudiu, Plăcintescu Vlad, Dumitrescu Andreea, Sorescu Bianca și Nedelcu Andreea. Toți au fost recompensați cu o notă!

    Felicitări tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte interesant articolul. Cred ca regiunea Crimeea apartine pe drept Rusiei, datorita istoriei si faptului ca pana la dezlipirea de Ucraina avea dreptul sa tina oricand 25000 soldati in regiune. Desi nu sunt de acord cu ceea ce a facut Rusia incalcand sau evitand anumite legi internationale, cred ca va fi mai bine pentru Crimeea ca parte a Federatiei Ruse decat in Ucraina in momentul de fata, deoarece gruparile extremiste si mai ales cele neo-naziste castiga din ce in ce mai multa putere si poate or sa ajunga sa conduca tara, putand sa dauneze si cetatenilor rusi si tatarilor din Crimeea.
    Mai putin cunoscut este faptul ca dupa razboiul din Crimeea, Rusia a garantat prin decret regal Imperiului Otoman ca va returna Crimeea acestuia in cazul in care devine independenta. Nu stiu daca aceasta mai este in vigoare si Rusia isi incalca cuvantul sau odata cu caderea Imperiului Otoman, Turcia nu mai are nicio pretentie. In orice caz, situatia este foarte delicata, putand sa declanseze Al Treilea Razboi Mondial.
    T.Dragos-Petru, fost elev al C.N."Carol I".

    RăspundețiȘtergere