luni, 3 martie 2014

Regatul Țărilor de Jos: Situația teritoriilor de peste mări

     Regatul Țărilor de Jos, denumit greșit Regatul Olandei (char și în multe atlase), este o asociere cu caracteristici federale, bazată pe un acord politic între ArubaCuraçao, Țările de Jos (denumite greșit Olanda, după cum am postat mai jos) și Sint Maarten (partea sudică a insulei Sfântul Martin, ce este împărțită între Țările de Jos și Franța prin Sint Maarten, respectiv Saint-Martin, ce denumesc numele întregii insule). În această uniune a mai făcut parte și Surinam, numit atunci Guyana Neerlandeză, care și-a câștigat independența în 1975.
     Dezbinarea din 2010

     Până în 2010, Regatul Țărilor de Jos era format din Țările de Jos și Antilele Neerlandeze. Antilele Neerlandeze erau formate din Aruba, Bonaire, CuraçaoSint Eustatius, Sint Maarten și Saba. Rezultatele referendumului în care locuitorii insulelor au ales între: 1. legături mai strânse cu Țările de Jos; 2. rămânerea în cadrul Antilelor Neerlandeze; 3. transformarea într-o țară autonomă în cadrul Țărilor de Jos (status aparte); 4. independența; au stabilit ca Aruba, Curaçao și Sint Maarten să se dezbine de Țările de Jos, urmând să fie în uniune federală cu ea, iar restul să fuzioneze cu Țările de Jos, totuși, având un statut mai special.
     Statutul actual al teritoriilor de peste mări
     Astăzi, despre Aruba, Curaçao, Țările de Jos și Sint Maarten se poate vorbi că sunt în uniune federală, sub umbrela Regatul Țărilor de Jos; termenul de Antilele Neerlandeze urmând să se folosească doar ca denumire de regiune, cu scop geografic, deoarece politic nu mai reprezintă nimic din 2010. Constituentele fostelor Antile Neerlandeze nu fac parte din Uniunea Europeană. (Surse: Informații și hartă: Wikipedia; Colaj steaguri: Belcineanu Alexandru Ioan)

Belcineanu Alexandru Ioan



10 comentarii:

  1. Insulele ABC sunt compuse din teritoriile (insulele) Aruba, Bonair si Curacao, denumirea de ABC fiind o abreviere a acestor nume.
    Mara Bucur

    RăspundețiȘtergere
  2. Teritoriile ce compun insulele ABC sunt: Aruba, Bonaire si Curaçao, denumirea fiind abrevierea acestor nume. Adrian Neata

    RăspundețiȘtergere
  3. Teritoriile ce compun insulele ABC sunt : Aruba, Bonaire și Curaçao, denumirea de ABC fiind o abreviere a acestor nume.
    Vlăduț Ștefania

    RăspundețiȘtergere
  4. Teritoriile ce compun insulele ABC sunt: Aruba, Bonaire și Curaçao, denumirea de ABC fiind o abreviere a acestor nume.
    Duduveică Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  5. Teritoriile ce compun insulele ABC sunt: Aruba, Bonaire și Curaçao, denumirea de ABC fiind o abreviere a acestor nume.
    Socol Cristina

    RăspundețiȘtergere
  6. Insule din Marea Caraibelor: Aruba, Bonaire și Curaçao sunt teritoriile ce compun insulele ABC. Denumirea este o abreviere a acestor nume.
    Vlad Anca

    RăspundețiȘtergere
  7. Așa-numitele Insule ABC de lângă Venezuela sunt un grup de insule din Marea Caraibelor compus din insulele Aruba, Bonaire și Curaçao. Denumirea de ABC este o abreviere a acestor nume.
    Sorescu Bianca

    RăspundețiȘtergere
  8. In componenta Antilelor Neerlandeze se regaseste un grup de insule din Marea Caraibelor format din: Aruba, Bonaire și Curaçao,aflate langa Venezuela.Acest grup de insule este intalnit si sub numele de Insulele ABC,fiind o abreviere a numelor acestora.
    Andreea Dumitrescu

    RăspundețiȘtergere
  9. Teritoriile ce compun insulele ABC sunt : Aruba, Bonaire și Curaçao, denumirea de ABC fiind o abreviere a acestor nume. Ioana Butoescu

    RăspundețiȘtergere
  10. Următorii elevi au răspuns corect și la timp: Bucur Mara, Neață Adrian, Vlăduț Ștefania, Duduveică Nicoleta, Socol Cristina, Vlad Anca, Sorescu Bianca, Dumitrescu Andreea și Butoescu Ioana. Toți au fost recompensați cu o notă!

    Felicitări tuturor!

    RăspundețiȘtergere